FFDS Design Forum
http://www.aerodynamika.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl
Design Forum >> Texturing >> Specular problem
http://www.aerodynamika.com/cgi-bin/yabb2/YaBB.pl?num=1324377264

Message started by daveh on 20th Dec, 2011 at 5:34am

Title: Specular problem
Post by daveh on 20th Dec, 2011 at 5:34am
Got a bit of a problem when applying specular to animated parts. Its an FSDS v3.5.1 model, using FSDSTweak to modify the materials. The parts are airbrakes, the pivot axis is about 30 degrees from the vertical. Animations work fine. The airbrake outer and fuselage were textured together.

When the mdl is first compiled (no tweaks, no specular) the airbrake texture blends with the fuselage (it looks ok). But after applying the spec the airbrake part looks very different. The following snapshot shows this. Part A is the actual airbrake, linked to an animated pivot. Part B is a copy of the exact same part, but not animated.

Multimedia File Viewing and Clickable Links are available for Registered Members only!!  You need to Login or Register

The following is the view on the opposite side. Same problem.

Multimedia File Viewing and Clickable Links are available for Registered Members only!!  You need to Login or Register

The next two show the same problem, but with with the aircraft position rotated some more. These look even worse!

Multimedia File Viewing and Clickable Links are available for Registered Members only!!  You need to Login or Register
Multimedia File Viewing and Clickable Links are available for Registered Members only!!  You need to Login or Register

It almost looks as if the parts should be on the opposite sides and possibly even inverted.

Why is this happening :(

Title: Re: Specular problem
Post by daveh on 20th Dec, 2011 at 10:44am
Mystery solved, I think. The 'tweak' file included refs to bump maps, but these do not exist yet. Removing this tweak seems to have fixed the problem  :).

Title: Re: Specular problem
Post by Fr. Bill on 20th Dec, 2011 at 2:22pm

daveh wrote on 20th Dec, 2011 at 10:44am:
Mystery solved, I think. The 'tweak' file included refs to bump maps, but these do not exist yet. Removing this tweak seems to have fixed the problem  :).


If I plan to use bump maps, I always include a dummy xxx_bump.dds file in the a/c's ..\texture folder to prevent such as you've seen from happening.

I'm glad you found the problem so quickly! It took me several days to make the same discovery...  :P

FFDS Design Forum » Powered by YaBB 2.5 AE!
YaBB Forum Software © 2000-2010. All Rights Reserved.